czerw.4

Zupa koperkowa

dodano: 4 czerwca 2013 przez renia123mala


My Polacy jestesmy tradycjonalistami, w mojej kuchni rzadzą zupy i drugie dania, jednak dzieci wola to pierwsze, wiec dzis serwuję im Zupę koperkową z ziemniakami.

Do tego dania potrzebuje:

Składniki:

  • Ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • pora
  • cebula
  • czosnek (ząbek )
  • dwa pęczka kopru
  • udko kurczaka, żeberka lub schab ( inne mięso )
  • śmietana
  • mąka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty czarny
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę w garnku ( kazdy ma swój gar odpowiadający na liczbę osób spozywający zupę), dokładamy mieso, gotujemy a nastepnie dodajemy przyprawy,

  • Ziele angielskie, i to inna nazwa owoców korzennika lekarskiego stosowanego jako przyprawa. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej oraz Indii. Do Europy została przywieziona z wysp Morza Karaibskiego już pod koniec XVI wieku, aczkolwiek powszechnie znana w całej Europie była nie wcześniej niż pod koniec XVII wieku. Przyprawa charakteryzuje się przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. Aby uzyskać najlepszy aromat, jagody ucieramy w moździerzu; ich smak będzie świeższy niż w przypadku gotowego proszku. Ziele angielskie przechowujemy w szczelnych pojemnikach, w chłodnym, ciemnym miejscu. iść laurowy, liść ten lub wawrzyn jest małym, wiecznie zielonym krzakiem lub drzewem pochodzącym z rejonów Morza Sródziemnego i Azji Mniejszej. Od czasów rzymskich i greckich ludzie zachwycali się pięknem oraz zapachem liści laurowych.
  • Liście laurowe mają spiczasty kształt i wydzielają najwięcej aromatycznego olejku od wczesnego do połowy lata.czarny pieprz,
  • Okazuje się, że czarny pieprz – powszechnie stosowana przyprawa – może nie tylko znacząco wpływać na smak potraw, ale także na zachowanie szczupłej sylwetki, Pieprz zawiera śladowe ilości białka, tłuszczu, błonnika i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo. Dzięki wysokiej zawartości fenoli jest także bardzo silnym antyoksydantem.

solimy, dokładamy marchew, ziemniak , koper kroimy drobno i przed samym zabielaniem mąką ze śmietaną dokładamy do garnka. Włala, gotowe, smak wiosny, niebo w gębie. A dzieciaki zajadają ze smakiem.

 

Zupa koperkowa


photo
Zupinka na włoszczyźnie.: ... Zdjęcie pochodzi z notki Zupa koperkowa


Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
bozusia 4 czerwca 2013 bozusia napisała:

to może i dla mnie ugotujesz ?


zgłoś
renia123mala 4 czerwca 2013 renia123mala napisała:

Dawaj do nas mam sagan zupy dla kazdego starczy i dla Twojej famili też:)


zgłoś
primello 4 czerwca 2013 primello napisała:

u nas byla w zeszlym tygodniu :)