paździe.27

Chleb przyjaźni Amiszów

dodano: 27 października 2013 przez renia123mala


Po przeczytaniu książki Darien Gree postanowiłam zainspirowana zaczynem chleba Amiszów co a tyle wspólnego z Amiszami co ja z disko pole, nazwa ot co a smak ponoć powalający, nie a nic bardziej pociągającego od łańcuszków, myśli że spełniasz dobry uczynek nawet jeśli ktoś cię za to znienawidzi, a smak ponoć...no właśnie to postanowiłam sprzedać wyuzdany z kądś przepis...

'chlebek watykański'
 
Składniki:
 
* zaczyn podstawowy, tzw. starter: (ominąć jeśli zaczyn został nam dany :))
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki 
- 1 szklanka cukru
- 1/3 łyżeczki świeżych drożdży
 
* dodatkowo:
- 3 jajka
 
- 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2/3 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp
- masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem
 
 
Wersja dla osób, które same robią starter.
 
* dzień 1: 
Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać do szklanej lub plastikowej miski. Przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Proces fermentacji będzie trwał kilka dni.
 
* dzień 2-4:
Starter wymieszać (należy pamiętać, aby nie mieszać go metalową łyżką). Ponownie ostawić w ciepłe miejsce.
 
* dzień 5:
Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
 
Zasada jest prosta. Starter należy dokarmiać do 5 dni i pieczeniu chlebka raz na 10 dni.
 
Dalej postępować, z przepisem tak jakby starter na chlebek watykański został nam sprezentowany :)
 
Wersja dla osób, które zostały obdarowane starterem: ( w nawiasie numer dnia dla osób, które robiły same starter) Zaczynamy pieczenie.
* dzień 1 (dzień 6.):
Przelać otrzymany starter do dużej miski i przykryć ściereczką.
 
* dzień 2-3 (dzień 7-8.):
Wymieszać dokładnie.
 
* dzień 4 (dzień 9):
Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
 
* dzień 5-8 (dzień 10-13):
Wymieszać dokładnie.
 
* dzień 9 (dzień 14):
 Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać.
 
* dzień 10 (dzień 15):
Wymieszać dokładnie. Dodać 0,5 szklanki cukru (wg smaku), 2 szklanki mąki, 3 jajka, 2/3 szklanki oleju, ekstrakt waniliowy, sól, cynamon i dokładnie zmiksować. Dodać ulubione składniki. Przelać do formy (min. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować roztopionym masłem i obsypać brązowym cukrem.
 
 
Piec w temperaturze 180ºC przez 45 - 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach), do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu pokroić na kawałki. Ciasto dobrze się mrozi.

A na kolację placki zieniaczane jak kto lubi wiec sprawiam że no cóż : sadełko Ktośkowi rośnie...  




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy